Wijnen met Lotte
 

BLOG 1  - DECANTEREN vs KARAFFEREN

Jongedame, wilt u deze wijn voor mij decanteren?
Ja, dat zeggen ze gelukkig nog tegen mij. Maar ik wil het hebben over bovenstaande twee termen, want ze zorgen vaak voor verwarring.

Het woord zegt het eigenlijk al - DEcanteren - Je wilt er iets UIT! Bij decanteren hebben we het over het sap scheiden van het depot (bezinksel) welke ontstaat bij oudere, gerijpte wijnen en ook bij Vintage port. Wijn is een natuurproduct en op den duur gaan tannines verbindingen aan met kleurstoffen in de fles. Deze moleculen worden soms zo groot dat ze naar de bodem van de fles zakken, dit Noemen we depot. Het is onsmakelijk kan ik je zeggen. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen is het slim om de wijn enkele uren van tevoren al rechtop neer te zetten ( try this at home ). Zo zakt dit bittere goedje al naar de bodem van de fles. In het restaurant liggen de wijnen standaard in rekken en hebben we helaas niet de tijd om dit te realiseren. Wil je een oudere wijn van de kaart halverwege de avond, bestel deze dan vast aan het begin van de avond! Hebben we allebei profijt van :)

Dan is het moment daar om er een schoon decanteerkaraf met een smalle opening bij te pakken en de fles voorzichtig te openen. Door heel voorzichtig te werk te gaan schenk je de wijn zonder depot in het karaf. Vaak wordt er een lichtbron gebruikt om beter te kunnen zien wanneer het depot richting de hals van de fles komt. Dus een kaars of lamp achter je fles ter hoogte van de hals en dan kan het ( bijna ) niet mis gaan. Gaat het wel mis dan herhaal je het proces. Enige nadeel is dat echt oude wijnen er niet beter van worden als ze veel in contact komen met zuurstof. De aroma's die kunnen op deze manier verloren gaan en daarom is dit nog altijd een discussiepunt. Een smalle hals van het karaf zorgt ervoor dat dit enigszins beperkt wordt, dus wil je een karaf aanschaffen dan is dit iets waar je op kunt letten!

Karafferen
Bij karafferen wil je de wijn juist in contact laten komen met zuurstof. Dit hoef je dus niet zo voorzichtig te doen en hier heb je ook geen lichtbron nodig! Door het contact met zuurstof komen er veel meer en sneller aroma's vrij. Sommige rode wijnen hebben de potentie om te ouderen en zijn nogal 'hard' van smaak als je ze jong opent. De tannines zijn nog niet rijp en dat kan voor een wrange beleving zorgen. Dit zijn ideale wijnen om te karafferen. Proef het verschil en neem eerst een slok voordat je de wijn karaffeert!
Dan hup die fles in het karaf overgieten en op tafel. Schenk de wijn in grote rode wijnglazen, wals en je zult merken dat er nu hele andere aroma's naar voren komen en de wijn, als het goed is, een stuk zachter aanvoelt qua structuur.
Alleen rode wijn karafferen? Nee hoor. Heb je een witte wijn die al wat ouder is of één met een flinke houtlagering? Doen! De tonen van rijp exotisch fruit en vanille komen eerder naar voren en dat is wat je wilt! Proost.

 Wil je het uitproberen dan bestel je uiteraard bij mij geschikte wijnen!